20 stycznia 2013

a'la focaccia


Focaccia potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek."
źródło:wikipedia


Składniki:
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista
mąka pszenna
suche drożdże (instant-7g)
woda przygotowana letnia 
świeży rozmaryn
czarne oliwki
pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:
1. Do miski dodaj 0,5 kg mąki pszennej i suche drożdże i trochę soli i pieprzu
2. do większej szklanki lub dzbanka wlej letniej wody-do połowy i z 50ml oliwy z oliwek
3. Do miski z mąka i drożdżami stopniowo wlewaj wodę z oliwą zagniatając ciasto- ma być lepkie, jeśli takie nie jest dodaj jeszcze trochę samej wody.
4. gotowe już ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30-35 min do wyrośnięcia
5. na blachę do pieczenia nalej trochę oliwy z oliwek i rozsmarują ją, potem nasyp gdzie nie gdzie soli gruboziarnistej
6. Nalej na ręce trochę oliwy z oliwek i rozkładaj wyrośnięte ciasto na blachę wsmarowując jednocześnie oliwę
7. Następnie na ciasto połóż oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych, posyp ciasto rozmarynem i gruboziarnistą solą (niedużo) i troszeczkę pieprzu
8. Wstaw focaccię do rozgrzanego piekarnika- 200 stopni piecz z 25 minut (dopóki nie uzyska lekko złotego kolorku).

Jeśli coś nie jasno napisałam to piszcie, a tak w ogóle możecie zajrzeć na stronę http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-pizza/357-przepis-na-focaccia
oraz obejrzeć na internecie Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem-pieczenie, bo z tych przepisów korzystałam. 





4 komentarze:

Thanks for your comment.