Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 4jajka
- 200g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 170 g masła (najlepiej wg. tego w kostkach)
- proszek do pieczenia
- papier do pieczenia
- 75 ml śmietanki 30% lub bitej śmietany (będzie szybciej)
- owoce (jakie chcecie, ja użyłam brzoskwiń w syropie)
Przygotowanie:
1. 100g czekolady rozpuścić w następujący sposób: na większym garnku zamieścić mniejszy. W większym ma być lekko wrząca woda,a w mniejszym czekolada. Pod koniec dodaj masło. Drugie 100 g pokroić w malutkie kawałeczki.
2. Jajka ubić krótko robotem kuchennym i wsypywać cukier. Mąkę przesiej by nie było tzw. grudek.
3. Następnie do jajek powoli wlewaj rozpuszczoną czekoladę, a następnie wsypuj mąkę oraz trochę proszku do pieczenia. Całość wymieszaj wraz z kawałkami czekolady.
4. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni.
5. Po wystudzeniu ciasta ubij śmietankę na sztywno lub polej ciasto bitą śmietaną. Na śmietanę połóż pokrojone owoce.
A i liczbę jaj mąki możecie podwoić by wyszło więcej masy do rozłożenia na blachę.
O to co mi wyszło bez dodania proszku i masła;( |
wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńOch,jak smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńmmmm...<3
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńnowy post u mnie.
wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam słodkie, amerykańskie brownie;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post! Obserwuje!
wyglądają naprawdę pysznie i poważnie zastanawiam się czy nie wykorzystać dzisiejszego dnia na upieczenie ich :D
OdpowiedzUsuńNa pewno mimo braku dwóch skladników były bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! mam nadzieję, że tak samo smakuje ; 3
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie. http://different-from-otther.blogspot.com/