01 czerwca 2012

Podwójnie czekoladowe brownie

Na początek powiem, że to ciasto było pierwszym ciastem jakim upiekłam w swoim życiu. Wszyło mi inaczej niż powinno, bo zapomniałam dodać proszku do pieczenia oraz masła by masa czekoladowa była jaśniejsza. Więc zamiast ciasta wyszły mi a'la pierniczki. I powiem wam, że były bardzo dobre. Następnym razem zapamiętam by dodać te składniki.;)

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4jajka
  • 200g cukru
  • 150 g mąki pszennej 
  • 170 g masła (najlepiej wg. tego w kostkach)
  • proszek do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • 75 ml śmietanki 30% lub bitej śmietany (będzie szybciej)
  • owoce (jakie chcecie, ja użyłam brzoskwiń w syropie)
Przygotowanie:
 1. 100g czekolady rozpuścić w następujący sposób: na większym garnku zamieścić mniejszy. W większym ma być lekko wrząca woda,a w mniejszym czekolada. Pod koniec dodaj masło. Drugie 100 g pokroić w malutkie kawałeczki.
2. Jajka ubić krótko robotem kuchennym  i wsypywać cukier.  Mąkę przesiej by nie było tzw. grudek.
3. Następnie do jajek powoli wlewaj rozpuszczoną czekoladę, a następnie wsypuj mąkę oraz trochę proszku do pieczenia. Całość wymieszaj wraz z kawałkami czekolady.
4. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni.
5. Po wystudzeniu ciasta ubij śmietankę na sztywno lub polej ciasto bitą śmietaną. Na śmietanę połóż pokrojone owoce.

A i liczbę jaj mąki możecie podwoić by wyszło więcej masy do rozłożenia na blachę.

O to co mi wyszło bez dodania proszku i masła;(

9 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda.
    nowy post u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, uwielbiam słodkie, amerykańskie brownie;-)
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post! Obserwuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają naprawdę pysznie i poważnie zastanawiam się czy nie wykorzystać dzisiejszego dnia na upieczenie ich :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno mimo braku dwóch skladników były bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! mam nadzieję, że tak samo smakuje ; 3
    zapraszam do siebie. http://different-from-otther.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Thanks for your comment.